Vrei să devii programator?

Vrei să devii programator?

Domeniul IT este încă foarte atractiv pentru cei care își caută un job. Profesioniștii în acest domeniu sunt la mare căutare atât în țară, cât și în străinătate. Salariile sunt foarte mari în comparație cu cele din alte domenii de activitate, iar activitatea desfășurată este în general una destul de plăcută și stimulanta din punct de vedere intelectual.

Am primit de la cititori întrebări de genul “Către ce anume să mă orientez în IT?” și “Ce trebuie să studiez ca să pot lucra în IT?“.

Răspunsul la aceste întrebări poate da naștere la o discuție foarte amplă, dar voi încerca în acest articol doar să schițez niște idei principale care să aducă măcar un pic de lumină asupra subiectului.

Ce opțiuni de job-uri există în IT?
Poate că ai auzit că în sectorul IT se fac mereu angajări și salariile sunt bune și te atrage ideea să te apuci de așa ceva. Dar imediat apare întrebarea: OK, IT — dar ce anume, mai exact? Ce loc de muncă mi-aș putea găsi în IT? Și ce loc de muncă dintre acestea mi s-ar potrivi?

După ce reușești să îți găsești răspunsul la întrebările de mai sus, apare încă o întrebare: Bun, acum știu că mi-ar plăcea să lucrez asta; dar cum anume mă pot pregăti pentru acest job? Ce trebuie să învăț? Și unde pot învăța lucrurile astea? Trebuie neapărat să fac o facultate? Sau e suficient un curs de pregătire? Diploma îmi folosește la ceva, sau nu?

Hai să luăm pe rând aceste întrebări.

Ce locuri de munca există in IT?

Există foarte multe tipuri de job-uri în materie de IT. Aproape tot ce ține de lucrul cu calculatoarele se încadrează la categoria asta. Dar nu toate astea sunt la fel de căutate și de bine plătite. De exemplu, un tehnician care știe să utilizeze anumite aplicații software nu este nici pe departe la fel de bine plătit ca un programator care știe să construiască respectivele aplicații software.

O clasificare brută a job-urilor din IT s-ar putea face în felul urmator:

–> Job-uri care nu (prea) implică programare:

Aici ar intra job-uri ca: tehnician IT, tehnician de rețea, administrator de rețea, administrator de sistem, analist de rețea, administrator de baze de date, etc. Dacă vrei să afli daca ți s-ar potrivi un loc de muncă de acest gen, puneți întrebări ca: Îmi plac calculatoarele? Îmi place să le repar sau să instalez soft-uri? Îmi place să folosesc programe de calculator?

–> Job-uri care implică (foarte multa) programare:

Aici ar intra job-urile care vizează integrarea și dezvoltarea aplicațiilor software existente sau construirea de aplicații complet noi, gen: web designer, programator de aplicații web, programator de aplicații desktop, programator de aplicații pentru mobil, programator de jocuri, etc. Ca sa afli daca ți s-ar potrivi un loc de muncă de acest gen, întreabă-te: Îmi place să creez? Îmi place să construiesc lucruri? Îmi place să am libertatea de a-mi pune ideile în practică?

Dacă aleg programarea, ce opțiuni am?

Poate că nu toți cei care citesc acest articol s-au simțit mai atrași de această variantă. Nu e imposibil să ajungi să lucrezi în IT fără să știi programare. Însă cele mai mari oportunități în IT le au programatorii, asa ca voi detalia puțin pe ce direcții te-ai putea orienta ca programator.

1. Web designer

Articolul asta îl citești de pe un site web. Peste tot pe Internet găsești site-uri web. Majoritatea firmelor au site-uri, și mulți oameni au blog-uri personale. Zilnic folosești o grămadă de site-uri — pentru a citi și a scrie email-uri, pentru a comunica, pentru a citi știri și a te informa, pentru a te juca și a te relaxa, etc.

Ce au toate astea în comun este faptul că interacționezi cu ele prin intermediul unei aplicații numită browser web (gen Chrome, Firefox, Safari sau Internet Explore) și care știe să facă o grămadă de lucruri interesante. Cu condiția să știi să îi spui ce să facă. Și îi poți spune asta prin limbaje de formatare a textului cum e HTML (+CSS) și, eventual, prin limbaje de scripting cum e JavaScript.

În vreme ce unele dintre site-uri sunt descărcate de pe server pe calculatorul clientului așa cum sunt, altele sunt doar interfețe prin intermediul cărora clientul poate interacționa cu aplicații web care rulează pe server (cod PHP sau Java,  PythonRuby, etc.; și eventual folosește și SQL pentru a interacționa cu o bază de date) și trimit clientului cod HTML (+CSS) (+JavaScript).

2. Programator de aplicații desktop

La categoria asta se încadrează construirea aplicațiilor de genul editoarelor de texte, browserelor web, player-elor video și alte aplicații software care pot rula pe un calculator. Și jocurile video pot fi încadrate tot în această categorie. Pe lângă aceste tipuri de aplicații foarte comune mai există aplicații specifice anumitor domenii de activitate sau aplicații care ajută anumite firme să își desfășoare activitatea specifică.

Pentru programarea acestui gen de aplicații cele mai populare limbaje de programare sunt în prezent C++, Java, C# și Objective-C Swift. (Este de remarcat că la baza tuturor acestor limbaje stă limbajul de programare C, care în ciuda vechimii sale încă este un limbaj foarte utilizat (în special pentru sarcini care presupun o interacțiune mai directă și rapidă între software și hardware).)

3. Programator de aplicații pentru mobil

Un al treilea domeniu foarte important în materie de IT și programare îl constituie construirea de aplicații și jocuri pentru smartphone sau tabletă. Limbajele de programare cele mai utilizate în această categorie sunt Java (pentru Android) și Objective-C Swift (pentru iOS).

Deși aceste trei categorii pe care le-am menționat aici par destul de diferite, toate au la baza niște concepte fundamentale de programare. Poate că limbajul de programare diferă, poate că sistemele pe care rulează aplicațiile diferă, poate că formă în care se prezintă rezultatele diferă, dar conceptele de programare care stau la baza lor sunt în esență aceleași. Este vorba de niște moduri de a structura gândirea în scopul construirii de afirmații perfect logice și lipsite de orice fel de ambiguitate, afirmații care apoi pot fi cu ușurință transpuse în sintaxa limbajului de programare utilizat.

OK, dacă ai citit până aici înseamnă că ideea unui job în IT te atrage, așa că putem trece la următoarea întrebare.

Ce trebuie să studiez pentru a putea lucra în IT?

Am primit întrebarea: Ce facultate trebuie să fac că să învăț programare?

Răspunsul la această întrebare nu e unic. Bineînțeles că o opțiune evidentă este să faci facultatea de matematică-informatică. Dar un răspuns la fel de bun (dacă nu chiar și mai bun) este să faci facultatea de automatică și calculatoare. Sau facultatea de electronică și telecomunicații. (Ultimele două variante nu numai că te vor învață să programezi, dar te vor ajută și să înțelegi mai bine legătură puternică dintre software și hardware. 

Dar fără facultate nu se poate?

Există firme pentru care nu contează diploma pe care o ai (sau nu o ai), ci contează abilitățile tale în materie de programare. O dovadă în acest sens este numărul mare de studenți (dintre cei buni) care sunt angajați încă din timpul facultățîi (deci fără să dețină diplomă în domeniu).

Pot să învăț programare singur?

Da. Poți. Dar s-ar putea că (cel puțin la început, până când reușești să îți deschizi aripile în domeniu) să ai nevoie de un prieten care să te ghideze și căruia să îi poți pune întrebări atunci când dai de greu.

Dacă te-am făcut curios și vrei să te aprofundezi în domeniul programării, contactează-ne, și vom fi acel prien de care ai nevoie pentru a te ajuta să devii un guru în programare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *